Nagyvilág

Hatékonyabb információcserét kezdeményezett Hollandia a terrorellenes fellépésben

A hírszerzési információk hatékonyabb megosztására tett javaslatot egy hétfői, hágai terrorizmusellenes nemzetközi konferencián az Európai Unió tanácsának soros elnökségét ellátó Hollandia.

Bernd Koenders külügyminiszter elmondta, hogy kezdeményezést a Globális Terrorizmus-ellenes Fórum (GCTF), valamint a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen létrejött nemzetközi katonai koalíció tagjainak tanácskozásán közreadott nyilatkozattervezet tartalmazza.

A szervezők meglátása szerint a jogi és intézményi feltételek adottak a szükséges információcseréhez, ám bizalomhiány miatt sok ország mégsem osztja meg információit, mások pedig nem veszik igénybe a rendelkezésre álló eszközöket.

A novemberben Párizsban elkövetett, 130 halálos áldozatot követelő terrortámadás több elkövetőjéről is kiderült, hogy számos országban ismerték őket a hatóságok. Brahim Abdeslamot például Törökország alig pár hónappal korábban toloncolta vissza Belgiumba, s figyelmeztette is a belga hatóságokat, hogy Abdeslam radikalizálódott, s a gyanú szerint Szíriába tartott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Hollandia azt szeretné, hogy az érintett országok időben osszák meg listáikat, melyeken az úgynevezett idegen harcosok szerepelnek, akik nyugatról mennek a Közel-Keletre, hogy beálljanak a dzsihadisták soraiba. Emellett a hollandok szerint az is gond, hogy egyes országok nem teszik közzé, kiknek a vagyonát fagyasztották be, így a gyanús személyek más államokban – bankkártyák révén – mégis hozzáférhetnek betéteikhez.

Bernd Koenders a múlt hét végén arról beszélt, hogy a Hollandia által nyilvántartott, terrorizmussal gyanúsított személyek és szervezetek listája egy év alatt a kétszeresére nőtt; jelenleg 42 név szerepel rajta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik