Nagyvilág

Elhallgatták a svédországi tömeges molesztálást

Svédországban is előfordult fiatal lányok csoportos szexuális zaklatása, de a rendőrség elhallgatta az ügyet, és emiatt hétfőn vizsgálat indult – jelentették be az illetékes hatóságok Stockholmban.

Az eset a tavaly augusztusi “We are Sthlm” zenei fesztiválon történt, de már 2014-ben is voltak ilyen tapasztalatok. A dologról a Dagens Nyheter, a legnagyobb svéd napilap szerzett tudomást belső használatra szánt rendőrségi jelentésekből, és a hétfői számában nyilvánosságra hozta ezeket. Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy hangos felzúdulást keltett, hogy a németországi Köln rendőrsége lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért szexuális támadások. A svéd média a Dagens Nyheter által közölt jelentések nyomán kiderítette, hogy mintegy 50 gyanúsított hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek “dörgölőzésben és fogdosásban”.

A vádemelés elmaradt

A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodott hangvételű nyilatkozatban reagált a hírre, és az áldozatul esett lányok kettős elárulásáról beszélt.

Dühös vagyok, mert ezek a fiatalok nem mehettek el a fesztiválra megszégyenítés nélkül. Ez komoly gond az érintettek és az ország számára is. Egy tapodtat sem hátrálhatunk meg, és nem nézhetünk félre…. Először azzal árulták el őket, hogy nem úgy kezelték az ügyet, ahogy azt megkívánnánk. Másodszor azzal, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást erről a problémáról

– mondta.

A helyi rendőrség a fesztivál után azt hangsúlyozta egy nyilatkozatban, hogy viszonylag kevés bűncselekmény történt a résztvevők számához viszonyítva, de a zaklatásról nem tett említést. Hétfőn egy rendőrségi szóvivő elismerte, hogy ilyen incidensek történtek, és sajnálkozását fejezte ki a tájékoztatás elmaradása miatt. Az országos rendőrfőkapitány alapos vizsgálatot ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik