Nagyvilág

Élete végéig gödröket fog ásni az Észak-Koreában börtönbe küldött lelkész

Börtöne egyetlen foglyaként ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben egész nap az Észak-Koreában felforgatás vádjával életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kanadai lelkész a CNN amerikai hírtévének adott interjúja szerint.

A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház lelkésze Torontóban, december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját.

Korábban már több mint százszor járt a külvilágtól szinte teljesen elzárt kommunista országban. Februárban fogták el, és júliusban “beismerte”, hogy a megelőző hónapokban “humanitárius segély” ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

Már hozzászokott

A CCN-nek sikerült elérnie, hogy interjút készíthessen a lelkésszel, amelyre egy phenjani szállodában kerítettek sort. Az interjút vasárnap este mutatták be. A rövidre vágott hajú, szürke rabruhát viselő Hyeont két katona vezette be energikusan a kijelölt szállodai helyiségbe, majd leültették és távoztak. Bent maradt viszont egy tolmács, ugyanis Hyeon koreaiul beszélt.

A CNN riporterének kérdéseire elmondta, hogy miután soha nem végzett nehéz kétkezi munkát, először nehéz volt számára az ásás, de mostanra hozzászokott.

Elítélésekor a legfelsőbb bíróság nem részletezte az ellene szóló vádakat, de a lelkész most elmondta: feltehetőleg azért ítélték el, mert nyíltan bírálta az Észak-Koreát vezető Kim dinasztia tagjait – az országalapító Kim Ir Szent, Kim Dzsong Ilt és a most hatalmon lévő Kim Dzsong Unt.

Elismerem, hogy megsértettem ennek a kormánynak a tekintélyét, az ország rendszerét és rendjét, jelentette ki az interjúban. Elmondta, hogy a hét hat napján, napi nyolc órában ültetőgödröket ás egy gyümölcsöskertben. A börtönben rajta kívül nincs egyetlen rab sem.

Naponta háromszor étkezhet, és rendszeres orvosi vizsgálatnak vetik alá. A börtönhatóságoktól kért egy Bibliát, de még nem kapott. Mint mondta, minden nap imádkozik azért, hogy a két Korea egyesüljön, és ennek köszönhetően ne fordulhasson elő több olyan eset, mit az övé.

Egyháza azt közölte, hogy Hyoennak rossz az egészségi állapota, magas vérnyomása van.

Amerikai foglyuk is van

Az észak-koreai hatóságok bemutattak a CNN riporterének egy másik koreai származású rabot is, és azt állították, hogy amerikai állampolgár, akit októberben tartóztattak le kémkedés gyanújával. Megmutatták az útlevelét, és eszerint a férfi Kim Dong Chul, 62 éves, és 1987-ben kapott amerikai állampolgárságot.

Mindeddig sem Phenjan, sem Washington nem tett bejelentést arról, hogy a közelmúltban letartóztattak volna egy amerikai állampolgárt Észak-Koreában.

Kim Dong Chul a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi 15 évben Kínában élt, és gyakran járt az egyik kínai közreműködéssel létrehozott észak-koreai különleges gazdasági övezetben, Raszonban. Kémkedett “konzervatív dél-koreai elemek” számára, és katonai titkokat fényképezett – mondta a hírtévének.

Észak-Korea tavaly nyár előtt vallási okokból őrizetbe vett több amerikai, dél-koreai vagy más nemzetiségű állampolgárt, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádolt meg, de hosszabb-rövidebb fogva tartást követően szabadon engedte őket.

(CNN, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik