Nagyvilág

Navracsics szembemegy Orbánnal a lengyelek ügyében

Az uniós biztossá lett fideszes politikus nem áll a lengyel kormány elleni eljárás útjába.

Heves tiltakozást váltott ki Lengyelországban és az Európai Unióban is az alkotmánybírósági reform és az új médiatörvény bevezetése, ennek nyomán az Európai Bizottság először alkalmazna egy 2014 óta meglévő lehetőséget: az alkotmányosság mélyreható vizsgálatát a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként.

Az ügyben a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án rendeznek vitát, Jean-Claude Juncker kezdeményezésére. A vizsgálat akár büntetőintézkedések elrendelését is eredményezheti Lengyelország ellen. Az Index a Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozva azt írja: Navracsics Tibor magyar uniós biztos sem fogja blokkolni a folyamatot. Ez azért lehet érdekes, mert Orbán Viktor álláspontja egészen más: a magyar miniszterelnök pénteken arról beszélt, hogy az EU-nak „nem érdemes” szankciókban gondolkodni Lengyelországgal szemben, mert ahhoz teljes egyetértés kell, márpedig Magyarország biztosan nem támogat ilyen javaslatot.

Navracsicsnak uniós biztosként viszont nem dolga, hogy tagállamok érdekében lépjen fel, az Európai Bizottság érdekeit kell szem előtt tartania. Nemrég Jean-Claude Juncker is keményen helyretette a biztost egy Magyarországot érintő ügyben, azt mondta neki: nem védheti a kinevezését javasló kormány álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik