Nagyvilág

Kövek és Molotov-koktélok repkedtek a koszovói tüntetésen

Pristinában a kormány épületénél csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel szombat este - harmincan megsérültek, 40 embert őrizetbe vettek.

A megmozdulás résztvevői a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodás ellen tiltakoztak, amely a korábbiaknál nagyobb jogokat biztosít a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének.

A tüntetők köveket és gyújtópalackokat dobáltak. A kormány épülete kigyulladt, a lángokat ugyanakkor a tűzoltóknak sikerült gyorsan megfékezni. A tiltakozók több rendőrségi járművet felgyújtottak.

A sebesültek között 24 rendőr volt. A hatóságok mintegy 40 embert őrizetbe vettek, köztük két újságírót. Az őrizetbe vettektől késeket, gyújtópalackokat koboztak el.

A kormány az ellenzéki pártok vezetőit vádolta meg az erőszakos megmozdulás szervezésével. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt közölték, hogy további tiltakozásokat tartanak mindaddig, amíg a kormány le nem mond.

Szerbia egykori déli tartománya, Koszovó – ahol az albánok vannak többségben – 2008-ban a Nyugat támogatásával egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, egy évtizeddel azt követően, hogy a NATO légicsapásokkal kiszorította az albán többségű lakosság ellen kegyetlenül fellépő szerb biztonsági erőket. Koszovó függetlenségét Belgrád azóta sem ismeri el.

Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni. Sok koszovói albán úgy véli, hogy a Szerbiával kötött megállapodás veszélyt jelent Koszovó nehezen kivívott függetlenségére, amelyet jelenleg száz ország ismer el.

A felekre ugyanakkor nagy nyomást nehezedik Brüsszel részéről, amely azt szeretné, hogy jussanak megállapodásra a köztük lévő ellentétek rendezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik