Nagyvilág

Kim Dzsongun az évezred viccével magyarázta az atomrobbantást

Ez az ember mindig meg tud lepni minket!

Kim Dzsongun a védelmi minisztériumban tett látogatás alkalmával első ízben szólalt meg a szerdán végrehajtott kísérleti atomrobbantás óta, amely – Phenjan szerint – hidrogénbomba föld alatti tesztelése volt.

A fiatalember elmondta: a robbantás

a béke érdekében

történt.

Megismételjük: Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint országa önvédelemből, az amerikai nukleáris fenyegetés alatt álló koreai és a térségbeli béke fenntartása érdekében hajtotta végre első kísérleti robbantását hidrogénbombával.

A phenjani vezető gratulált a tárca dolgozóinak a sikeres atomkísérlethez és azt jogosnak nevezte. Azt hangoztatta, hogy a nukleáris robbantás egy szuverén ország törvényes joga, amelyet senki sem vitathat el.

Phenjan szerdán jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadás révén idéz elő jóval kisebb erejű robbanást.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte ezt, de kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott, mert nem tartják erre képesnek. Szöul szerint vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egyfajta atombombáról lehet szó. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység – valószínűleg robbantás – okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik