Nagyvilág

Bekérették a varsói német nagykövetet Schulz kijelentései miatt

Az Európai Parlament elnöke Lengyelország putyinizálódásáról beszélt.

Behívatta Németország varsói nagykövetét a lengyel külügyminisztérium azután, hogy német politikusok bírálták az ország kormányát. Witold Waszczykowski tárcavezető „lengyelellenes kijelentésekről” beszélt, de nem tért ki arra, hogy konkrétan melyik nyilatkozatokra gondolt.

Legutóbb viszont Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tett olyan nyilatkozatot, amely heves reakciókat váltott ki a lengyel politikusokból. Schulz a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: a lengyel kormány a választási győzelemre felhatalmazásként tekint, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá. A Jog és Igazságosság Párt politikáját „Putyin-stílusú demokráciának” nevezte az EP-elnök.

A lengyel kormánypárt nevében Ryszard Czarnecki, az EP elnökhelyettese szólalt meg. Azt mondta: Európában a leginkább Putyin-párti ország Görögország mellett éppen Németország, és azt az energiát, amit Lengyelország „megtámadásába” fektetnek, inkább „a német nőknek a muzulmán bevándorlóktól való megvédésére kellene fordítani”.

Az előző kormánypárt, a Polgári Platform politikusa, a kormányfői hivatal volt államtitkára közölte: a lengyel diplomáciának reagálnia kell a bírálatokra, de a Jog és Igazságosság politikusainak is le kell vonniuk a tanulságot saját intézkedéseiket illetően. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik