Nagyvilág

Újra börtönben a megszökött mexikói drogbáró, El Chapo

Az elfogott mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt (El Chapo) visszaviszik abba a szigorúan őrzött börtönbe, az Altiplanóba, ahonnan kalandfilmbe illő módon tavaly júliusban megszökött – jelentette be péntek este Arely Gomez mexikói főállamügyész.

A főügyész a mexikóvárosi repülőtér betonján tartott sajtótájékoztatót, ahol utána Guzmánt a sajtó nyilvánossága előtt felszállították egy katonai helikopterre, és elvitték a börtönbe.

Gomez újabb részletekkel szolgált a bűnöző elfogásának körülményeivel kapcsolatban. Az már korábban ismert volt, hogy tengerészgyalogosok megrohantak egy házat Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában, ahol Guzmán rejtőzködött. A katonák tűzharcba keveredtek Guzmán embereivel. Az akcióban öt fegyverest megöltek, hat embert őrizetbe vettek. Egy tengerészgyalogos megsebesült.

A főügyész elmondta, hogy Guzmánnak a rajtaütés előtt különböző alagutakon és vízelvezető csatornákon keresztül sikerült elszöknie a házból, majd autóba ülve menekült tovább. A tengerészgyalogosok egy autós hajsza után állították meg a város északi részén.

A mexikói hatóságok egyelőre semmit nem mondtak arról, hogy a drogbárót mikor adják ki az Egyesült Államoknak, amely tavaly június 25-én kérte a kiadatását, még azelőtt, hogy a bűnöző megszökött a börtönből. Az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel, pénzmosással, drogkereskedelemmel, emberöléssel és egyéb bűncselekményekkel vádolják Guzmánt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik