Nagyvilág

Lemond az elnök a katalán függetlenség érdekében

Megállapodásra jutottak a koalíciós kormányalakításról az autonóm régió függetlenségét támogató katalán politikai pártok szombaton, miután Artur Mas eddigi katalán elnök közölte, hogy hajlandó távozni a posztról - számolt be az MTI.

A spanyolországi Katalóniában több mint három hónapja, a szeptember 27-i parlamenti választások óta nem sikerült felállnia az új kormánynak, mivel a parlamenti egyik pártja sem támogatja Artur Mas újraválasztását, aki a győztes, a független Katalónia létrehozásáért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelöltje.

A politikus a héten még arról beszélt: kész arra, hogy új parlamenti választásokat írjon ki a patthelyzet fényében. Szombaton azonban bejelentette, hogy a Spanyolországtól való elszakadásért folytatott harc érdekében “félreáll”, és nem indul újra az elnöki posztért, megnyitva ezzel az utat egy új, függetlenség párti kormány megválasztása előtt. Az új elnökjelölt Girona polgármestere, Carles Puigdemont lesz.

A parlamentnek elvileg vasárnap szavaznia kell az új elnök személyéről, mivel ha hétfőig nem áll fel az új kabinet, akkor a vonatkozó jogszabályok szerint meg kell ismételni a választásokat.

A parlament másik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység (CUP) eddig azért utasította el a koalícióra lépést, mert túlságosan piacbarátnak tartotta Artur Mas személyét, és bírálta az öt éve hatalmon lévő elnök kormányának gazdasági és társadalmi politikáját, különösen a Mas alatt elrendelt megszorításokat. A Junts pel Sí és a CUP emellett az esetleges független Katalónia európai uniós és NATO-tagságának kérdésében sem ért egyet. Jelentések szerint a megállapodás értelmében a CUP két tárcát kap majd a katalán kormányban.

A spanyol kormány – amely alkotmányellenesnek tartja a függetlenség irányába tett törekvéseket – közleményében arra szólította fel Katalónia vezetését szombaton, hogy “polgárai problémáinak megoldására összpontosítson új feszültségek keltése helyett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik