Nagyvilág

Foglyokkal együtt bombáztak le egy szíriai börtönt az oroszok

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közölte, hogy a légi csapás halottai között nemcsak az an-Nuszra harcosai vannak, hanem a Marrat an-Numán városban lévő börtön foglyai, valamint civilek is.

A szervezet jelentése szerint összesen 57 ember vesztette életét a támadásban. A halálos áldozatok között 23 an-Nuszra-harcos, 6 más csoporthoz tartozó felkelő, hét rab, valamint 21 civil volt; két nő és egy gyerek is meghalt a csapásban. 30 sebesült válságos állapotban van, ezért a halottak száma tovább nőhet – közölte az OSDH. Egy másik ellenzéki csoport, a helyi koordinációs bizottság szerint a légi csapás 51 ember életét követelte.

Az OSDH arról számolt be, hogy az orosz gépek négy rakétát lőttek ki, amelyek egy iszlamista bíróság épületébe csapódtak be, ahol a börtön is található, valamint a bíróság mellet elhaladó utcán.

Az OSDH december végi összesítése szerint az orosz légi támadásokban összesen 2371 ember vesztette életét, mintegy egyharmaduk civil áldozat volt.

A SZANA szíriai hivatalos hírügynökség közlése szerint a szíriai hadsereg a népfelkelők támogatásával támadást hajtott végre az iszlamisták ellen a Damaszkusztól 200 kilométerre északra fekvő Hama térségben. A hadműveletben az Iszlám Állam több mint 30 terroristáját ölték meg, köztük az egyik helyi parancsnokot, az iraki Abu Bakr al-Aszadit. A szíriai erők a szomszédos Idlíb tartományban is támadták az iszlamista szélsőségeseket, ahol hat harcosukat ölték meg.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik