Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Új földtörténeti kor köszönt be – állítja egy tanulmány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 08. 10:20

Annyira meghatározóvá vált az emberi tevékenység hatása, hogy kimondhatjuk: itt az antropocén.

Lassan kimondhatjuk, hogy új földtörténeti korba léptünk – állítja egy csütörtökön megjelent tanulmány. Az emberi tevékenység mára akkora befolyással van bolygónkra, hogy felmerül: a 12 ezer évvel ezelőtt kezdődött holocént felváltotta az antropocén kor.

Műanyag, beton és atom

A British Geological Survey vezető geológusának, Dr. Colin Watersnek a Science-ben csütörtökön publikált írása nem kevesebbet állít, mint hogy a változások ahhoz mérhetőek, mint amekkorák az utolsó jégkorszak végén történtek.

A széndioxid és metán koncentrációja a légkörben jóval nagyobb, és jóval gyorsabban emelkedik, mint a holocén kezdetén. Az emberiség által évente előállított 300 millió tonna műanyag is jelentős hatást gyakorol a környezetre, csakúgy, mint az építkezések során felhasznált beton. Az emberiség által felhasznált teljes betonmennyiség felét az elmúlt húsz évben állították elő.

Három évszázaddal ezelőtt még a Föld jéggel nem borított területeinek fele érintetlen volt, ma már csak negyede. Ennek hatására egyre nagyobb ütemben halnak ki fajok. Az emberi tevékenység legsúlyosabb nyoma, hogy az 1950-es, 1960-as évek atomkísérleteiből izotópok kerültek a környezetbe. Ezeket akár a Grönlandon vett jégmintákból is ki lehet mutatni.

Az emberiség jelentős geológiai tényezővé vált

A gyorsuló technológiai változások, a népességnövekedés és a fogyasztás növekedése a 20. század közepe óta áttolta a Földet az antropocén korba – véli Waters. A kutató szerint az emberiség jelentős geológiai tényezővé vált, ami a II. világháború utáni technológiai fejlődésnek köszönhető. Előtte – amíg javarészt lovon, lovas kocsikkal közlekedtünk – nem volt olyan drámai az emberiség hatása.

Waters figyelmeztetett arra is, hogy a tanulmány nem mondja ki konkrétan, hogy eljött az antropocén kor, de hozzájárul ahhoz a vitához, melynek végén a Nemzetközi Rétegtani Bizottság hivatalosan is kimondhatja, hogy új földtörténeti korba léptünk. Ezzel világossá válhatna mindenki számára, hogy az emberiség mekkora hatást gyakorol a bolygónkra. (Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.