Nagyvilág

Felfüggesztették a kölni rendőrkapitányt a tömeges erőszak miatt

Tömeges nemi erőszakot követtek el Kölnben szilveszterkor, a rendőrség meg nem tett semmit. Ez a rendőr-főkapitány fejébe került.

Nem dolgozhat tovább Köln városának rendőr-főkapitányaként a 60 éves Wolfgang Albers, akit a főpályaudvar előtti, szilveszteri tömeges nemi erőszakok és garázdaságok miatt mentettek fel munkájából – írja a Guardian.

Kölnben, a pályaudvar előtti téren mintegy ezer, a gyanú szerint zömében arab, észak-afrikai származású férfi gyűlt össze megünnepelni az új évet. Azonban a buli hamar tömeges garázdaságba és erőszakoskodásba torkollt, az ott tartózkodó nőket brutálisan zaklatták, a rendőrök pedig nem tudtak vagy nem akartak semmit sem tenni. A dolgot ráadásul elhallgatta a német média, amiből külön óriási botrány lett.

Wolfgang Albers. Fotó: Europress
Wolfgang Albers. Fotó: Europress

Később kijött egy rendőri jelentés is arról, hogy a rendőrök finoman szólva nem voltak a helyzet magaslatán, az őrjöngő bulizók magasról tettek az utasításaira, a rendőrök teljesen tehetetlenek voltak. Száz nő esett többé-kevésbé a martalócok áldozatául.

Kiderült, az erőszakoskodók között menedékkérők is voltak, a 32 őrizetbe vett emberből 18 volt menekült. Nemi erőszakkal amúgy eddig egyiküket se gyanúsították meg. Az őrizetbe vett emberek közül kilenc algériai, nyolc marokkói, öt iráni és négy szír. Ketten német állampolgárok voltak, de egy iraki, egy szerb, sőt egy amerikai állampolgár is volt köztük.

Angela Merkel kijelentette, szigorítani kell a kiutasítási szabályokat, és világos jelet kell küldeni azoknak, akik nem tartják be a német törvényeket. Várhatóan ki is fogják rakni az országból azokat a gyanúsítottakat, akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek a támadásokban.

Azóta amúgy kiderült, Hamburgban is történt ilyesmi, ott a kölni száz esettel szemben 53-at jelentettek. Finnországban is közölte a rendőrség, hogy ott is szervezkedtek, sőt sok nőt is zaklattak a helsinki ünnepségeken. A svéd rendőrség is beszámolt róla, hogy Kalmarban férfiak csoportjai vettek körbe, majd taperoltak nőket szilveszterkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik