Nagyvilág

Bekeményítenének a bűnelkövető menedékkérőkkel szemben a német kormánypártok

A CDU főtitkára szerint sokan vannak, akik dolgozni akarnak, de akadnak olyanok is, akik nem értették meg, hogy mekkora lehetőséget kaptak.

A német kormányzó pártok ígéretet tettek arra, hogy szigorúan fellépnek azokkal a menedékkérőkkel szemben, akik bűncselekményeket követnek el.

Szilveszterkor Kölnben számos nőt szexuálisan zaklattak, fenyegettek, illetve kiraboltak részeg férfiakból álló bandák. A kölni rendőrfőnök szerint az elkövetők „arab vagy észak-afrikai származásúak” voltak, egy rendőrszakszervezeti vezető pedig azt mondta a Die Weltnek, hogy nyilvánvalóan voltak közöttük menedékkérők.

A tömeges erőszakra adott válaszként Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió azt hangoztatta, hogy keményebb büntetésekre van szükség a törvényeket megszegő menedékkérőkkel szemben. A Reuters tudósítója által megszerzett javaslat szerint megfosztanák a menedékkérelem lehetőségétől a büntetendő kihágások elkövetőit.

A szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár is egyetért a szigorítások szükségességével. A CDU-val koalícióban kormányzó párt első embere azt a kérdést tette fel, hogy „miért a német adófizetőknek kellene állniuk a külföldi bűnelkövetők fogva tartását?” Az alkancellár szerint sokkal nagyobb visszatartó ereje van, ha az elítélteknek a származási országukban kell letölteniük büntetésüket.

A CDU előterjesztése azt is javasolja, hogy könnyítsék meg a bűnelkövetők kitoloncolását, és foglalják a büntető törvénykönyvbe a testi zaklatást. Peter Tauber, a párt főtitkára azt mondta: sok menedékkérő van, aki örül, hogy túlélte a megpróbáltatásokat, eljutott Németországba és dolgozni akar – őket szívesen látják. „De világos, hogy vannak olyanok is, akik nem értették meg, mekkora lehetőséget kaptak” – tette hozzá. Julia Kloeckner, akit a pártban Merkel lehetséges utódjaként tartanak számon, kijelentette: a szilveszteri történések azt jelzik, hogy Németországnak fel kell ébrednie, és le kell venni a szemellenzőket. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik