Nagyvilág

„Nemzeti médiát” csinálnak a lengyel közmédiából Kaczyńskiék

Az új törvénytervezet tömeges elbocsátásokra is lehetőséget ad.

Közhasznú állami társaságokként működő „nemzeti médiává” alakítaná át a lengyel közmédiát az új lengyel jobboldali kormány. Ennek működését egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné – derül ki a sajtó által megszerzett tervezetből.

Nemzeti hagyományok

A médiareform átfogó működési és szerkezeti változásokat irányoz elő. A nemzeti média küldetéseként a „nemzeti hagyományok, valamint a hazafias és humanista értékek ápolását” jelölik ki, és kimondják, hogy tiszteletben kell tartani „az egyetemes erkölcsi elveken alapuló keresztény értékrendet”. Feladatul szabják az állami hatóságok és az emberi jogi szóvivő álláspontjának ismertetését, valamint azt, hogy hiteles, pluralista módon mutassák be a bejegyzett politikai pártok, a szakszervezetek és a munkáltató szervezetek lényeges állásfoglalásait.

A közszolgálati tévé- és rádiócsatornák, valamint a hírügynökség eddig kereskedelmi alapon, állami részvénytársaságként működtek, melyek tevékenységüket nagyrészt reklámbevételekből és előfizetői díjakból fedezték. Ezután közhasznú állami társaságokká alakulnának át. A Nemzeti Médiatanács három tagját a parlament választaná, kettőt az államfő nevezne ki.

Kádercsere

„Társadalmi programtanácsokat” is létrehoznának, melyek tagjait a médiatanács választaná ki a társadalmi szervezetek, szakszervezetek, munkáltatók, egyetemek, a tudományos akadémia és az egyházak jelöltjei közül.

Nagymértékű elbocsátásokra is számítani lehet, a tervezet szerint ugyanis a hatályba lépést követő 3 hónap elmúltával érvényét veszti a közmédia összes alkalmazottjának munkaszerződése, ha nem hosszabbítják meg ezeket.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Platform szerint a reform fő célja a kádercsere, a közmédia finanszírozását nem oldja meg. A Nowoczesna párt pedig úgy véli, a médiatanács cenzúrázni fogja a médiát. A Kukiz ’15 mozgalom elnöke, Pawel Kukiz viszont helyeselte a megoldások nagy részét, köztük a társadalmi programtanácsok létesítését, de szorgalmazta a közmédia nagyobb decentralizációját.

Az üggyel az Európai Bizottság is foglalkozik. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik