Nagyvilág

A szaúdiak nem adják fel a jemeni háborút

A Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányhadsereg partra szállt szerda este a húszik uralta északkeleti országrész egyik városában, Maidiban, és ezzel új frontot nyitott a lázadók ellen a kilenc hónapja tartó polgárháborúban – derült ki csütörtöki hírügynökségi jelentésekből.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció hetek óta bombázta és hadihajókról lőtte Maidi kikötőjét, ahol most a hadsereg egységei partra szálltak, hogy megpróbálják elfoglalni a város. A katonák azonban a lázadók heves ellenállásába ütköznek, és továbbhaladásukat aknák is akadályozzák – mondták el helyi lakosok telefonon a Reuters hírügynökség tudósítójának.

A kormányerők egyik vezérőrnagya a szaúdi Arabíja tévének nyilatkozva azt állította, hogy erőik “teljesen ellenőrzésük alá vonták” a várost.

A húszik kezén lévő Szaba hírügynökség viszont idézte a lázadók szóvivőjét, aki szerint a hadsereg a húszik “hősies ellenállásába” ütközött, valamint “nagy anyagi és emberveszteséget” szenvedett el.

A hadsereg egy meg nem nevezett tisztségviselője azt mondta a Hszinhua hírügynökség tudósítójának, hogy a húszik fegyverek becsempészésére használták a maidi kikötőt.

Fővárosi lakosok közben arról számoltak be, hogy csütörtökre virradóan a nemzetközi koalíció harci gépei Szanaában több mint 30 légicsapást mértek olyan célpontokra, amelyek a húszik ellenőrzése alatt állnak, és hogy a polgárháború kezdete óta ez volt az egyik leghevesebb légi támadás a fővárosban.

A húszik egyik médiaorgánuma azt állította, hogy a szaúdi gépek egyebek között BLU-63 típusú amerikai kazettás bombákat használtak az éjszakai bombázásban.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség – Bahrein, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia, Marokkó és Szudán – március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen.

A harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, közülük 2,6 ezren civilek voltak. Csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát a polgárháború sújtotta országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik