Nagyvilág

Harmadával több menekültnek kellett elhagynia Ausztriát 2015-ben, mint egy évvel korábban

Tavaly januártól novemberig mintegy 7500 menedékkérőt utasítottak ki Ausztriából, 36 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) híradója.

A beszámoló szerint az egyenként vizsgált kérelmek alapján a háborús menekültek jó eséllyel kapnak menekültstátuszt, azonban a gazdasági bevándorlók kedvezőtlen elbírálással számolhatnak, vagyis azzal, hogy el kell hagyniuk Ausztriát. A kiutasítás azonban a gyakorlatban sokszor meghiúsul, mivel hiányzik a szükséges dokumentum vagy a származási országgal való megállapodás – jelentette az ORF az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva.

Tavaly januártól novemberig Ausztriát több mint négyezren önként hagyták el, háromezer embert pedig kitoloncoltak. A Kurier című osztrák lap információja szerint 1300 menekültet a dublini egyezmény értelmében nem az anyaországba, hanem a schengeni övezethez tartozó más országokba küldtek vissza. A lap arról is írt, hogy 2015 januárjától november végéig az osztrák bevándorlási hivatal 29 alkalommal indított buszokat vagy repülőjáratokat azért, hogy elszállítsa a kiutasítottakat. Így öt busz indult Lengyelországba, 13 repülőjárat Koszovóba, egy Örményországba, három Nigériába, kettő Pakisztánba, egy Oroszországba és négy pedig Bulgáriába.

Ausztriában idén januártól december elejéig 82 ezer, míg 2014-ben egész évben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott kérelemmel számol.

Az osztrák munkaügyi központ (AMS) szeptembertől indított tanfolyamokat a menekültek képességének felmérésére. A menekültek kompetenciavizsgálata során felmérték a nyelvtudásukat és azt is, hogy milyen munkakörökhöz értenek leginkább. A kurzusokon összesen ezer ember vett részt. Az előzetesen leszűrt tapasztalatok alapján számos Afganisztánból érkező nem rendelkezik a munkába álláshoz szükséges alapkészségekkel, vagyis nincs meg a megfelelő iskolai végzettsége, munkatapasztalata vagy hiányos a nyelvtudása.

A bécsi Meidling negyedben található képzési centrumba ellátogató 170 menekült negyven százalékának van, ötödének azonban egyáltalán nincs iskolai alapképzettsége. Az Afganisztánból érkezők többsége inkább kétkezi munkához szükséges tapasztalattal rendelkezik, vagyis nem illeszkedik az osztrák munkaerőpiaci igényekhez – mondta az egyik bécsi képzési centrum vezetője.

Az AMS január első napjaiban ismertetett felmérése szerint 2015-ben több mint 17 ezer menekült keresett munkát Ausztriában, azonban 2016-ban várhatóan harmincezer menekült akar majd elhelyezkedni az osztrák munkaerőpiacon.

A belügyminisztérium legutóbbi felmérése szerint a 2015. januártól októberig érkező mintegy hetvenezer menekült közül a legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Irakból jöttek Ausztriába.

Január első napjaiban is érkeztek menekültek Ausztriába, naponta csaknem háromezren. Jelenleg a karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel) felé terelve léptetik át a migránsokat Ausztriába.

A stájerországi rendőrség számításai szerint januárra elkészülhet a spielfeldi határátkelőhöz tervezett 3,7 kilométer hosszú kerítés és a határátlépést segítő elosztó központ, amely jelenleg kísérleti üzemmódban működik. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után majd vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

A spielfeldi befogadóközpontban a napokban nem tartózkodtak menekültek.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik