Nagyvilág

Erdogan nem ítélte el a szaúdi kivégzéseket

Szerinte ami történt, az az ország belügye.

Nem ítélte el Recep Tayyip Erdogan, hogy Szaúd-Arábiában kivégeztek 47 elítéltet – azt mondta, ez az arab ország belügye. A török államfő ezzel először reagált arra a vitára, ami jelentős feszültséget szított Szaúd-Arábia és Irán között.

Erdogan megnyilvánulásában szerepet játszanak a meglévő törésvonalak: Törökország Szaúd-Arábiával ért egyet abban, hogy a szíriai konfliktusnak Bassár el-Aszad elűzésével kell véget vetni, míg Irán – Oroszország mellett – az Aszad-rezsim fontos szövetségese.

A szaúdi-iráni konfliktus a hétvégén kezdődött a kivégzésekkel – végrehajtották a halálos ítéletet mások mellett egy síita hitszónokon is, amire válaszul iráni tiltakozók megrohamozták Szaúd-Arábia teheráni követségét.

Erdogan azt mondta: „csak három volt síita” a kivégzettek közül, és azt a kérdést is feltette, hogy a világ miért nem háborodott fel azon, amikor a Törökországgal szövetséges Mohamed Murszi egyiptomi elnök elűzése után ezreket ítéltek halálra.

Korábban Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a feszültség csillapítására szólította fel Iránt és Szaúd-Arábiát, Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig úgy fogalmazott, hogy a politikailag motivált halálos ítéletek nem segítik a térség békéjét.

Törökország egyébként 2004-ben törölte el a halálbüntetést, hogy ezzel is közelebb kerüljön az Európai Unióhoz. (Hurriyet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik