Nagyvilág

Bíróság dönt két kínai férfi házasságáról

Azzal érvelnek, hogy a törvények szerint nemi egyenlőség van, és mindenki azzal házasodhat, akivel szeretne.

Bíróság dönt arról Kínában, hogy jóváhagyják-e egy azonos nemű pár házasságát. Ez az első alkalom az országban, hogy tárgyalnak egy ilyen ügyet. Arra, hogy a bíróság befogadta a keresetet, óriási előrelépésként tekintenek Kínában, ami a szexuális kisebbségek jogait illeti.

Sun Wenlin először anyakönyvi hivatalhoz fordult, hogy elvehesse a párját, de elutasították azzal, hogy a házasságnak férfi és nő között kell köttetnie. A homoszexualitás nem törvénytelen ugyan Kínában sem, de az azonos nemű párok kapcsolatát semmilyen formában nem ismerik el a jog előtt.

A pár ugyanakkor azzal érvel, hogy a törvények szerint mindenki szabadon eldöntheti, kivel házasodik, másrészt nemi egyenlőség van. A bíróság nem akarta kommentálni az ügyet a tárgyalás előtt, Sun ügyvédje viszont úgy véli, mindenképp győzni fognak abból a szempontból, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Az ügyben fél éven belül várható ítélet.

A homoszexualitást 1997-ig büntették, 2001-ig pedig mentális betegségként tartották számon Kínában. Ennek hatása máig érezhető. (The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik