Nagyvilág

B-listás akciófilmes címmel írtja a terroristákat Egyiptom a Sínai-félszigeten

A Vértanú Joga 2. néven indított átfogó terrorellenes hadjárat során öt nap alatt  több mint 120 terroristát likvidáltak.

A hadjárat fő helyszíne a Földközi-tenger partján elterülő el-Arís, a sivatagi régió belsejében található Sejk-Zuveid és a Gázai övezettel közös határon álló Rafah városok által bezárt háromszög, de Mohamed Szamír hadseregszóvivő szerdai közleménye szerint a gyéren lakott félsziget középső részén is végrehajtottak katonai akciókat.

Több száz katonát gyilkoltak meg a szélsőségesek

Az északi, főként beduinok és palesztinok lakta régióban megvetette a lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, de egyéb szélsőségesek és bűnbandák is bujkálnak a kietlen dombvidéken. Szamír szerint a kormánycsapatokat harci helikopterek fedezték, a katonaság által végrehajtott rajtaütéseket kommandós osztagok, gyorsreagálású alakulatok és a rendőrség terrorellenes egységei támogatták.

Szélsőséges fegyveresek több száz katonával és rendőrrel végeztek azóta, hogy a hadsereg 2013-ban megbuktatta Mohamed Murszi elnök iszlamista rezsimjét. A szombaton kezdődött hadjáratot a Vértanú Joga 2 néven indították, amelynek első, szeptemberi szakasza során félezer szélsőségest öltek meg.

Nem engedik a helyszínre a sajtót

A Gázai övezettel szomszédos határvidéken több mint egy éve éjszakai kijárási tilalom van érvényben. A zárt katonai övezetté nyilvánított térségben lévő falvak, települések lakosainak panaszai szerint a helyiek a szélsőségesek és a kormányerők közti harcok miatt két tűz közé szorulva várják a vérontás végét.

Az ISIS helyi milíciája az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre pontosan összehangolt, pusztító támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen, és a jelek szerint továbbra is hatalmas és korszerű fegyverarzenállal rendelkezik.

A független sajtót nem engedik a környékre, így az ott folyó harcokról szóló értesülések, számadatok gyakorlatilag egyetlen forrása maga a hadsereg. A szóvivő jelentése szerint a tűzharcok során számos terrorgyanús embert elfogtak, lerombolták a szélsőségesek búvóhelyeit, továbbá nagy mennyiségű fegyvert – köztük gránátvetőket és automata gépfegyvereket -, robbanóanyagot és merényletek végrehajtásához használt járműveket semmisítenek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik