Nagyvilág

Az alkotmányvédelem felügyelete alá helyeznék a német szélsőséges pártokat

Az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten (Bundestagon) kívüli párt és a hasonló nézeteket valló Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom alkotmányvédelmi megfigyelés alá helyezését ajánlja a német szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának csütörtöki gyűlésére készült intézkedési javaslat, írja a Spiegel Online.

E szerint “a jövőben az AfD pártban és a Pegidához hasonló csoportokban tapasztalható veszélyes szélsőjobboldali irányzatokat az alkotmányvédelem megfigyelése alá kell helyezni”.

A nyolcoldalas előterjesztés ezt a beszámolók szerint egyebek mellett azzal indokolja, hogy “az utóbbi időben aggasztó méreteket öltöttek a menekültek, menekültszállások, a menekülteket segítők, valamint a politikusok ellen szélsőjobboldali elkövetők által végrehajtott támadások” Németországban. A javaslat írói szerint szélsőjobboldali uszítók az emberek félelmeit kihasználva gyűlöletet akarnak szítani, amit nem szabad hagyni.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó SPD frakciójának kétnapos tanácskozása csütörtökön kezdődik, várhatóan ekkor fogják megvitatni a javaslatot is.

A német kormány októberben közölte, hogy a belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szövetségi és tartományi szervezetei ugyan nem vették operatív megfigyelés alá a Pegidát és különböző társmozgalmait, de “szorosan nyomon követik” tevékenységüket, mert a tüntetéseiken egyre több uszítást tapasztalnak és az “agressziós potenciál” emelkedését regisztrálják.

Kiemelt kép: AFP / Getty

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik