Nagyvilág

Több gyermek fulladt az Égei-tengerbe

Újabb menekültek fulladtak az Égei-tengerbe, a hatóságok kedden huszonegy holttestet találtak meg Törökország nyugati partján.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint több gyermek is van a halottak között a fövenyen. A migránsok Dikili környékéről próbáltak meg átjutni a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére, de csónakjuk felborult.

A parti őrség nyolc embert kimentett a vízből. Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy az áldozatok és a túlélők melyik országból származnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2015-ben mintegy hétszáz ember veszett az Égei-tengerbe Görögország, az Európai Unió felé tartva. Többségük az iraki vagy a szíriai konfliktus elől menekül. Tavaly több mint nyolcszázezren viszont sikerrel keltek át a tengeren, s folytatták útjukat Nyugat felé Európában. A török hatóságok szerint a télies és kedvezőtlen időjárás dacára továbbra is sokan vállalják az átkelés kockázatát.

Törökországban a hivatalos adatok szerint több mint kétmillió olyan ember él, aki a szíriai konfliktus elől menekült el. Ankara és az Európai Unió november végén állapodott meg arról, hogy az unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot a menekültek helyzetének javításában és a nyugat felé irányuló migráció feltartóztatásában, a határok ellenőrzésében és az embercsempészek elleni küzdelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik