RAMALLAH, WEST BANK - JANUARY 3: (EDITORS NOTE: Image depicts death.) Palestinians carry the bodies of Muhammed Ayad and Enes Hammad, who were shot dead by Israeli soldiers after they allegedly drive their cars onto them, during a funeral ceremony at the Silwad town of Ramallah, West Bank on January 3, 2016. Issam Rimawi / Anadolu Agency
Külföld

Szeretteik holttestének kiadásáért küzdenek a palesztinok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 05. 21:43

Izrael szerint visszatartó ereje van, ha nem válnak mártírokká azok, akik merényletet követnek el.

Tucatnyi palesztin merénylő holttestét hónapok óta nem adta át Izrael a családjaiknak, hogy eltemethessék őket. Az izraeliek azt állítják, biztonsági megfontolásokból tartják maguknál a holttesteket, a palesztinok szerint azonban ez csak további feszültséget gerjeszt. Az iszlám – akárcsak a judaizmus – előírja, hogy a halottakat mielőbb el kell temetni.

21 izraeli, 132 palesztin

Ahmed Oweisat, egy palesztin könyvelő októberben látta utoljára 16 éves fiát – órákkal azelőtt, hogy agyonlőtték Jeruzsálemben, mert a hatóságok állítása szerint megpróbált megkéselni egy rendőrt. „Ahányszor leülök a fűtőtest mellé, a fiamra gondolok, aki most egy hűtőkamrában lehet” – mondta a férfi, miközben szegényes otthonában egy villanyradiátor fölé tartotta a kezét.

A palesztinok és izraeliek közti ellentétek szeptemberben éleződtek ki, miután felmerült a pletyka, hogy korlátoznák a palesztinok hozzáférését jeruzsálemi szent helyükhöz. Azóta 21 izraeli lett palesztin támadások áldozata és 132 palesztin halt meg izraeli fellépés következtében, közülük 91-et mondanak az izraeli hatóságok merénylőnek.

Balhétól tartanak

Izrael a palesztin vezetőket és internetes oldalakat hibáztat az erőszak elharapózásáért. A palesztinok szerint mindez a fél évszázados elnyomás következménye. Az izraeli közbiztonsági miniszter, Gilad Erdan kiállt amellett, hogy ne adják ki a palesztinok holttestét, azzal érvelve, hogy a temetéseket az emberek a „terror és gyilkosság” melletti kiállásra használnák fel.

Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában már teleplakátolták a falakat a megölt palesztinok fotóival és gyakran tartanak tüntetéseket a holttestek kiadásáért. Kedden az izraeli rohamrendőrök könnygázgránátokkal oszlattak fel egy ilyen demonstrációt Jeruzsálemben.

Feltételekhez kötött temetés

Palesztinok időközben arról számoltak be, hogy Izrael hajlandó lehet kiadni a holttesteket, de ezt komoly feltételekhez köti: azokat csak éjszaka, szűk körben lehetne eltemetni, és komoly pénzösszeget kellene letétbe helyezni, amit nem kapnak vissza, ha nem így történik a szertartás. Egy izraeli tisztségviselő ugyanakkor azt mondta: az intézkedésnek visszatartó ereje van azok számára, akik azt remélik, hogy mártírrá válnak és hatalmas temetési szertartást tartanak számukra. Ugyanakkor azt is elmondta: egyenként vizsgálják meg azt, hogy kiadják-e a holttesteket.

Múlt héten csaknem két tucatnyi holttestet adott át Izrael a hozzátartozóknak. Közülük 17-et közös szertartáson helyeztek örök nyugalomra szombaton Hebronban, bármiféle incidens nélkül. Kedden újabb három holttestet adtak át Jeruzsálemben, temetésük szintén rendbontás nélkül lezajlott. (AP)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Kiutáltak egy palesztint és egy arabot az izraeliek a repülőgépről
(FILES) This December 15, 2015 file photo shows Republican presidential candidate Donald Trump as he speaks at the Republican Presidential Debate, hosted by CNN, at The Venetian Las Vegas. Donald Trump used a crude term for a large penis in a deeply personal attack on Hillary Clinton in which he also criticized her for what he branded a "disgusting" bathroom break.The frontrunner for the Republican presidential nomination, who has made a string of incendiary comments on the campaign trail, said Clinton got "schlonged" by Barack Obama.Trump laid into a number of his perceived enemies from the media to his rivals in a speech to supporters in Grand Rapids, Michigan the evening of December 21, 2015. AFP PHOTO / ROBYN BECK  / AFP / ROBYN BECKDonald Trump kitiltásáról tárgyal a brit törvényhozás