Nagyvilág

Észak-Korea meglátogatja a Világgazdasági Fórumot

Észak-Korea delegációval képviseltetni fogja magát az idei davosi Világgazdasági Fórumon, jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

Az észak-koreai részvétel tényét a Reuters brit hírügynökség kérdésére a Világgazdasági Fórum egy név nélkül nyilatkozó szervezője is megerősítette, de részleteket nem árult el. A résztvevők hivatalos listáját január 13-án teszik közzé.

Tizennyolc éve ez lehet az első alkalom, hogy a bezárkózó kommunista ország részt vesz a világ gazdasági és politikai elitje által látogatott eseményen, amelyet idén január 20. és 23. között rendeznek meg a svájci üdülőhelyen. Megfigyelők szerint ha valóban így lesz, az azt jelzi, hogy Phenjan külső segítséget akar kapni gazdasága fellendítéséhez.

Ez utóbbi spekulációt erősíti az is, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében a gazdaság fejlesztéséről és az életszínvonal emeléséről beszélt. Mindazonáltal az elmúlt években többször is felmerült, hogy a legfiatalabb Kim uralma alatt gazdasági irányváltás következhet a kommunista tervgazdaságú országban, de eddig nem történtek számottevő reformok.

A Yonhap értesülései szerint az észak-koreai delegációt Ri Szu Jong külügyminiszter vezeti majd, aki két évtizedet töltött Svájcban nagykövetként, illetve az ENSZ genfi központjába akkreditált diplomataként. Ez idő alatt Kim Dzsong Un gyámjaként is szolgált, amíg a Kim dinasztia legfiatalabb tagja egy svájci iskolába járt.

Észak-Korea legutóbb 1998-ban – a külvilággal szembeni politikai enyhülés közepette – vett részt a davosi eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik