Nagyvilág

Charlie Hebdo-évforduló: emléktáblát kapott Ahmed, a hős rendőr

Ahmed Merabet, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségének közelében meggyilkolt francia rendőrre emlékezett meg a francia államfő, a miniszterelnök és kollégái: Je suis Ahmed.

A Merabet-nek állítottak emléktáblát Párizsban a merényletsorozat első évfordulója előtt két nappal. A francia nemzeti színekkel a járdára festették ‘Je suis Ahmed’, azaz “Én vagyok Ahmed”. Ahmedet amúgy egy graffitin is megörökítették.

MTI / EPA / Etienne Laurent
MTI / EPA / Etienne Laurent

Az ünnepélyes táblaavatáson Francois Hollande francia elnök, Manuel Valls francia kormányfő és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is részt vett a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadások egyik helyszínén, a Hypercacher élelmiszerboltnál.

MTI / EPA / Etienne Laurent
MTI / EPA / Etienne Laurent

Január 7-én lesz egy éve, hogy egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo székházánál. A támadókkal hajtóvadászat során végeztek. Másnap, január 8-án egy, az előző napi tettesekkel kapcsolatban álló iszlamista férfi lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, majd egy kóser élelmiszerboltban négy embert gyilkolt meg, mielőtt a rendőrség vele is végzett.

MTI / EPA pool / Ian Langsdon
MTI / EPA pool / Ian Langsdon

A szélsőségesek arra hivatkozva támadták meg a lapot, hogy az Mohamed prófétáról közölt karikatúrákat.

A lapnak a támadássorozat után kiadott első száma, amelyben az áldozatokat sirató Mohamed próféta karikatúrája is szerepelt, többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg. Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, holott korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot.

MTI / EPA pool / Ian Langsdon
MTI / EPA pool / Ian Langsdon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik