Nagyvilág

A német belügyminiszter hajtóvadászatot indít a nőkre támadó molesztálók ellen

A nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni – mondta Thomas de Maiziere. Az ügyben Merkel is megszólalt.

A német belügyminiszter elítélte kedden a kölni főpályaudvar környékén szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadásokat, ugyanakkor óva intett attól, hogy ezek miatt általánosságban a menekülteket gyanúsítsák.

Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni.

Egy jogállamban nem lehet hagyni, hogy azok az emberek, akik a mi városainkban békésen ünnepelnek, ilyen támadásoknak legyenek kitéve

– hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan bevándorló háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket, ugyanakkor ez nem vezethet ahhoz, hogy a Németországban az üldöztetés elől védelmet kereső menekülteket általánosságban gyanúsítsák.

Angela Merkel német kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek – mint fogalmazott – a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

 

A kancellár asszony mellett egyre több német politikus szólalt fel, követelve a tettesek megbüntetését.

Ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni

– mondta Heiko Maas német igazságügyi miniszter.

Manuela Schwesig nő- és ifjúságügyi miniszter ugyancsak visszataszítónak és megvetendőnek nevezte a támadásokat, majd úgy folytatta:

A nők nem szabad prédák. A nők elleni támadásokat nem tűrjük el.

Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy keményen fel kell lépni a tettesek ellen.

A rendőrség szerint szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik – szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint – “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. A rendőrség és a rendőri szakszervezet (GdP) által kiadott sajtóközleményekből kitűnt, hogy a tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket.

Egyes beszámolók szerint voltak, akiket 30 férfiból álló csoport vett körül. A szilveszter utáni napokban is történtek hasonló esetek. Wolfgang Albers rendőrfőkapitány hétfőn nagy számú szexuális bűncselekmény és egy nemi erőszak elkövetéséről számolt be.

Legfrissebb adatok szerint kilencven ilyen, molesztálással és lopással kapcsolatos feljelentés érkezett a rendőrséghez.

Hamburgban is nyomoz a rendőrség az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka történt hasonló incidensek miatt, amelyek során többek között szóban inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, feltehetőleg észak-afrikai támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek. A hamburgi rendőrség további szemtanúkat keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik