Külföld

A héten leváltják a magyar Gripeneket Litvániában

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 05. 20:27

Megérkeztek a négy hónapig a balti államok légtérvédelmét ellátó magyar és német vadászgépeket leváltó soros spanyol és belga harci repülőgépek Litvániába.

A spanyol és a belga gépek még ezen a héten átveszik a feladatot Magyarországtól és Németországtól. 

A litván védelmi minisztérium kedden közölte, a NATO-misszió keretében szolgáló vadászgépek tavaly 160 alkalommal szálltak fel, hogy orosz repülőket ellenőrizzenek. A védelmi tárca közlése szerint az utóbbi három évben évről évre nőtt ez a szám: 2013-ban 47, 2014-ben 140, 2015-ben pedig 160 ilyen alkalom volt.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében a Magyar Honvédség négy JAS-39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe látta el szeptembertől négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. A több mint 80 fős magyar kontingens nagy részét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya adta. Magyarország a 16. NATO-tagállam, amely ellátta ezt a feladatot.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Meghackelhették az ukránok a Google Fordítót: Mordor volt az Oroszországi Föderáció
Fireworks explode over the river Rhine in front of the Great Saint Martin Church and the Cologne Cathedral during New Year's celebrations in Cologne on January 1, 2016. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP / PATRIK STOLLARZA rendőröknek csak később esett le, mi történt Kölnben szilveszterkor