Nagyvilág

Orosz katonák keze is benne lehet a MH17-es gép lelövésében

A Bellingcat nevű brit civil tényfeltáró csoport azt állítja, sikerült azonosítania azt a húsz orosz katonát, akik a 298 áldozatot követelő lövést leadták. A fegyveresek az orosz 53. légelhárító rakétadandár tagjai.

A csoport karácsony után küldött jelentést a holland nyomozó hatóságoknak. Wim de Bruin, a holland ügyészség szóvivője azt mondta, komolyan foglalkozni fognak a kapott információkkal.

Magát a lövést leadó járművet – állításuk szerint – már tavaly megtalálta a Bellingcat. Közösségi oldalakon és más szabadon hozzáférhető online felületeken követték végig a gép kelet-ukrajnai útját, a róla készült felvételek alapján. A nyomok szerint a Malaysia Airlines járatát lelövő BUK légvédelmi rendszer az orosz 53. légelhárító rakétadandárhoz tartozik, a lövést pedig szakadárok felügyelte területről adták le. Oroszország ugyanakkor tagadja ezt, és állítja, hogy az ukrán hadsereg a felelős.

A BUK kezelőszemélyzetének azonosítását Eliot Higgins, a Bellingcat alapóítója a holland NOS TV-csatornának adott interjúban mondta. A katonák feltételezett nevét nem hozták nyilvánosságra.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik