Nagyvilág

Norvégia Magyarországra is küldene vissza menekülteket

A budapesti norvég nagykövet figyelmeztette országa külügyminisztériumát a hazánkban tapasztalható idegengyűlöletre.

Norvégia vissza fogja küldeni az elutasított menedékkérőket a többi európai országnak, köztük Magyarországnak – közölte Erna Solberg miniszterelnök. A dublini rendelet alapján emlékeztetett: a menedékkérők nem választhatják meg, hogy melyik ország bírálja az ügyüket, azt az első országnak kell megtenni, ahol beléptek az EU területére.

A norvég bevándorlási igazgatóság vezetője szerint a Belgiumba érkezett 33 ezerből 4-5 ezer menedékkérőt kell visszaküldeniük. Norvégia egyébként nem uniós tagállam, de a dublini egyezményhez csatlakozott.

Magyarországra nagyjából 860 menedékkérőt küldenének vissza, közülük ötven szíriai. A The Local megjegyzi: hazánkat kritizálták amiatt, hogy túl kemény kézzel bánik a menedékkérőkkel, ugyanakkor Norvégia hivatalos megkereséssel fordult Magyarországhoz az ügyben, és január végéig várnak választ.

A Norvég Menekültügyi Szervezet ugyanakkor aggódik a Magyarországra visszaküldendő menekültek biztonsága miatt, és a budapesti norvég nagykövetség is figyelmeztette a norvég külügyminisztériumot arra, hogy hazánkban sosem látott mértékű az idegengyűlölet.

Az oslói magyar nagykövet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a menedékkérők már áthaladtak más uniós tagállamokon, mire Magyarországra értek, ezért hazánk nem lehet az első ország, ahol betették a lábukat az EU-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik