Nagyvilág

Donald Trump máris hamisítással kezdte a tévéreklám-kampányát

A felvétel, amivel a mexikói-amerikai határhelyzetet illusztrálják, pár ezer mérfölddel arrébb készült.

Megjelent a republikánus elnökjelöltségért küzdő Donald Trump első tévéreklámja, amiben azzal érvel megválasztása mellett, hogy kitilt minden muszlimot az Egyesült Államokból, levágja az Iszlám Állam fejét és elveszi az olajukat, valamint épít egy falat Amerika déli határán, és kifizetteti Mexikóval. Ez utóbbit egy olyan bejátszással illusztrálják, melyen hangyabolyként özönlenek át az emberek a határon.

A reklám készítőinek nehéz dolguk lehetett, hogy találjanak egy felvételt, amivel alá tudják támasztani Trump szavait. Csak ímmel-ámmal sikerült, ugyanis a bejátszás jó ötezer mérfölddel arrébb, Marokkóban készült a spanyol enklávé, Melilla határán. Persze ide is igyekeznek bejutni menedékkérők, de nem mexikóiak, hanem afrikaiak, mert ide belépve már gyakorlatilag az Európai Unió területén vannak.

A felvétel az olasz RepubblicaTV honlapján 2014. május elsején jelent meg és a leírás szerint a madridi belügyminisztérium tette közzé. Akkor mintegy nyolcszázan próbáltak bejutni az enklávéba.

Ráadásul az Egyesült Államokban már azért sem nagyon érdemes a mexikói bevándorlókkal riogatni, mert a Pew Research Center a múlt hónapban arról számolt be, hogy 1940 óta először hagyják el többen az országot Mexikó felé, mint ahányan onnan érkeznek. Ennek több oka is van, az egyik a bevándorlási szabályok szigorítása, a másik, hogy gazdaságilag már kevésbé vonzó Amerika.

Trump szóvivője annyit közölt, hogy ő nem tudja, milyen forrásból származik a tévéreklámban felhasznált bejátszás, és nem nyilatkozik a reklám gyártója nevében. Később már azt nyilatkozta a milliárdos kampánystábja, hogy “nyilvánvaló, hogy a felvétel nem az amerikai-mexikói határon készült, de így fog kinézni az országunk”. (PolitiFact)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik