Külföld

Robbanásveszély a Közel-Keleten

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 03. 07:59

Minden azzal kezdődött, hogy szombaton lefejeztek egy síita főpapot.

A szaúdi belügyminisztérium szombat reggel jelentette be, hogy terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita hitszónokot. Még 2012 júliusában tartóztatták le tömegtüntetésekre és zavargásokra való felbujtás vádjával.

Már letartóztatásának hírére több tüntetés volt a síiták lakta keleti Katíf régióban – Szaúd-Arábia 27 milliós lakosságának mintegy 15 százaléka síita.

“Kíméletlen megtorlás”

A kivégzés hírére Iránban elszabadult a pokol, tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg a szunnita királyság teheráni nagykövetségét, majd betörtek a misszió területére. A Reuters azt írta, hogy tüzeket gyújtottak az épületben, és annak legalább egy helyiségét feldúlták, a berendezési tárgyakat összetörték.

Az ISNA beszámolója szerint a rendőrség nem sokkal később kiszorította a demonstrálókat a nagykövetség területéről, de az épület előtt továbbra is sokan vannak. A létesítményt a készenléti rendőrség tagjai vették körül, és az épületet tűzoltók lepték el. A teheráni rendőrfőnök is a helyszínre érkezett a kedélyek lecsillapítása végett.

Az iráni külügyminisztérium nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy nem tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben. Nem sokkal korábban az iráni Forradalmi Gárda azonban “kíméletlen megtorlással” fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot al-Nimr kivégzése miatt.

Kíméletlen megtorlás fogja érni az al-Szaúd (családot) a közeljövőben, ami ennek a terrorista párti, iszlámellenes rezsimnek a bukását fogja okozni

– áll a hivatalosan a síita Irán politikai-vallási rendszerének védelméért felelős befolyásos fegyveres szervezet által kiadott közleményben.

Legfőbb riválisok

A kivégzésre adott “ellenséges” iráni megszólalásokra hivatkozva Szaúd-Arábia szombaton behívatta Irán rijádi nagykövetét, és a szaúdi vezetés “megdöbbenését” fejezte ki, amiért Teherán – megítélése szerint – “beleavatkozott a királyság belügyeibe”.

Szaúd-Arábia és Irán már eddig is egymás legfőbb politikai-vallási riválisainak számítottak a Közel-Keleten, és több térségbeli konfliktusban is szemben álló feleket támogatnak. Egyes elemzői értékelések szerint al-Nimr kivégzése tovább hevítheti a feszültségeket a két ország között.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár “mély megdöbbenésének” adott hangot a szaúdi kivégzések miatt. “Al-Nimr sejket és a többi kivégzett rab közül másokat is olyan eljárások során ítéltek el, amelyek súlyos aggodalmakat vetettek fel a vádak jellegét, illetve az eljárás tisztességességét illetően” – fogalmazott Ban Ki Mun közleményében.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nyugalomra és önmérsékletre int a történtekkel kapcsolatban. Arra szólította fel a térség politikai vezetőit, hogy tartózkodjanak a vallási feszültségek felkorbácsolásától.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.