Nagyvilág

Kevesebb farkast lőhetnek Svédországban

A tervezett 46 helyett csak 14 farkas kilövését engedélyezték bíróságok Svédországban a szombaton kezdődött idei vadászidényben.

Az első ragadozót a közép-svédországi Dalarna megyében, Ludvika város közelében ejtették el szombaton.  A svéd vadászok jogi bizonytalanság közepette kezdték meg a farkaspopuláció ritkítását. A Svéd Környezetvédelmi Hivatal eredetileg 46 állat kilövését engedélyezte öt régióban, de állatvédők keresetei nyomán helyi bíróságok csak 14 farkas elejtését engedélyezték két régióban.

A végső szót a legfelsőbb bíróság mondja ki még nem ismert időpontban, ezért a vadászok egyelőre nem tudják, hány állatot is ejthetnek el a február 15-ig tartó szezonban.

A környezetvédelmi hivatal azt javasolta, hogy a jelenleg valamivel több mint 400 példányból álló farkaspopulációt tartsák ezen a szinten a szabályozott kilövések által.

A vadászok is égnek a vágytól, hogy farkasra lőhessenek, mondván, hogy azok megtizedelik a jószágot és veszélyt jelentenek a vadászkutyákra.

Hivatkoznak arra is, hogy a korábban elejtett farkasok nagyon jó egészségi állapotban voltak, ami arra utal, hogy az 1970-es években kihalttá nyilvánított faj mára újra tartósan meghonosodott Svédországban.

Fél évszázados vadászati tilalom után először 2010-ben és 2011-ben lehetett legálisan farkasra vadászni Svédországban, és mindkét évben 46 állatot ejtettek el. 2015-re 36 farkas kilövését engedélyezték, de november végéig csak 26 elejtett példányról lehetett tudni.

A farkasvadászat újraengedélyezését kifogásolta az Európai Unió is, amely szerint Svédország nem tett eleget azoknak a szigorú feltételeknek, amelyek mellett a tagországok kivételes esetekben felújíthatják a fenyegetett állatfajok vadászatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik