Nagyvilág

Aj Vej-vej is megjelent Leszboszon

Művészeti stúdió és a menekültek tragikus sorsát idéző emlékmű felállítását jelentette be a görögországi Leszbosz szigetén, az Európába tartó migránsok egyik fő tranzitállomásán Aj Vej-vej ellenzékiként ismert világhírű kínai művész.

Az 58 éves alkotó egy sajtótájékoztatón, amelyet újév napján tartott az Égei-tenger keleti részén fekvő, menekültek százezreit fogadó szigeten, azt mondta, hogy jobban be akar kapcsolódni a menekültkérdésről zajló vitába, és a témához kötődő műalkotásokkal akarja ráébreszteni a problémára a nemzetközi közvélemény figyelmét.

Vej-vej meleg szavakkal méltatta Leszbosz lakóinak a menekültek sorsa és szükségletei iránt tanúsított “nagy megértését”, “nagyon segítő és nagyon toleráns” hozzáállását, pedig nagyon szűkösek a helyiek erőforrásai.

A kínai művész dicsérte azt az “imponáló” munkát is, amelyet egyes külföldi, köztük holland, norvég és spanyol civil szervezetek végeznek a szigeten, de úgy vélte, Európából és a világ többi részéből hiányzik a helyzet ismerete és az akarat a cselekvésre. “A határ nem Leszboszon húzódik, hanem a lelkünkben és a szívünkben” – mondta.

Szeptemberben Londonban azt mondta, nagyon büszke arra a “civilizált” módra, amellyel Németország – ahol a fia él – fogadta a menekülteket. A brit fővárosban maga is részt vett egy szolidaritási meneten.

Aj Vej-vej közölte, hogy idén többször is a görög szigetre látogat, sőt akár azután is, ha a válság elhúzódik 2016-on túlra. Azt mondta, hogy leszboszi művészeti stúdiójában hat-tíz tanítványa fog majd dolgozni különböző, a menekültválsággal kapcsolatos projekteken, amelyekbe bekapcsolódik kínai és németországi stúdiója is.

Elmondta, hogy sokan vesztették életüket a tengeri átkelés közben, ezért “szükség van egy emlékműre” a szigeten. Vej-vej menekülteket keresett fel a héten a görög szigeten, és róluk készült fotókat és videókat tett fel a Twitter közösségi portálra, hogy érzékeltesse megpróbáltatásaikat. Egy fényképen ő maga látható az egyik, az érkezőket fogadó strandon, amint magasba tart egy gyermek mentőmellényt a menekültdráma emblémájaként.

Civil szervezetek egy hatalmas, a tengerről is jól látható békejelet formáltak egy leszboszi dombon a migránsok által hátrahagyott narancsszínű mentőövekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik