obama, merénylet (obama, merénylet)
Külföld

Texasi kormányzó Obamának: Kell a fegyverem? Gyere és vedd el!

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 02. 06:38

Jövő héten találkozik Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel Barack Obama amerikai elnök, hogy megvitassa vele a fegyverviselés korlátozásának lehetőségeit – jelentette be az elnök személyesen szokásos heti rádióüzenetében, amelyet az ünnepek miatt pénteken közvetítettek.

Túl sok levelet kaptam szülőktől, tanároktól és gyerekektől ahhoz, hogy csak ücsörögjek és semmit se csináljak

– mondta. Obama korábban – kiváltképpen egy connecticuti általános iskolában történt a 2012-es lövöldözés óta – többször is sürgette a kongresszust, hogy szigorítson a fegyverviselési szabályokon, az erre irányuló felhívásai azonban mindeddig hasztalannak bizonyultak. Az amerikai sajtóforrások pénteken annak esélyeit latolgatták, hogy az elnök rendeleti úton érvényesíti-e akaratát a fegyverviselés korlátozását illetően.

Átugraná a kongresszust?

A The Washington Post tekintélyes amerikai napilap ezzel kapcsolatban több forrást idézve arról tudósított, hogy Obama és Lynch olyan tervezetet véglegesít, amelynek életbe léptetéséhez nem lesz szükség a kongresszus jóváhagyására.

Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakos cselekményt. De mi van, ha megpróbálnánk egyet megakadályozni? Mi volna, ha a kongresszus csinálna valamit – bármit -, hogy megvédje gyermekeinket a fegyveres erőszaktól?

– tette fel a kérdést Obama rádióüzenetében.

Obama üzenete aznap hangzott el a rádióban, hogy Texasban életbe lépett a törvény, amely lehetővé teszi a kézifegyverek nyilvános helyeken való viselését a megfelelő engedélyekkel rendelkező állampolgároknak. Az egyebek közt revolvereket és pisztolyokat a törvény értelmében, aki akarja – és engedélye van rá – a csípőjére erősített tokban hordhatja, de nyilvánvalóvá kell tennie, hogy fegyver van nála.

Obama rádióüzenetére a texasi kormányzó, a republikánus Gregg Abbott reagált elsőként:

Obama még nagyobb fegyverkorlátozást akar ránk erőltetni. A válaszom? Gyere és vedd el

– írta a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a texasi politikus.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.