Nagyvilág

A terrortámadás itt része az életnek

Megrázta Tel-Avivot az újévi lövöldözés, bár kint tartózkodó riporterünk szerint döbbenetesen megedződtek már a helyiek. Exkluzív beszámoló szemtanúval.

Tel-Aviv felkapott negyedében, a Dizengoff utcában történt január 1-én egy súlyos lövöldözés, két embert megölt egy feltételezhetően arab támadó a Rafinta bárban ülők közül, majd elmenekült. Izrael azonban egészen más hely, mint Európa, az ilyen támadások szinte az élet részei – jelentette a 24.hu munkatársa, László Pál, aki két háztömbre a támadástól szállt meg. Riporterünk szerint

alapvetően nyugis sabbath van. Az élet normálisan megy tovább. Ma sokan kikapcsolódtak a tengerparton. De sokan ácsorognak a támadás helyszínén is. Ezekben a percekben még mindig le van zárva a kávézó előtti utcarész, és az autók egyáltalán mnem járhatnak a Dizengoff utca egy nagy részén.

Mint írtuk, az egészben az a legbizarrabb, hogy az izraeliek sajnos hozzászoktak az attakokhoz, minden merénylet után gyorsan igyekeznek visszatéríteni az életet a rendes kerékvágásba.

A boltok zárva vannak. A bárok nyitva. Furcsa, hogy a támadás is láthatóan része az életnek.

Eközben persze megnövelték a biztonsági intézkedéseket, “rengeteg rendőrautó grasszál, de a helyiek szerint ez itt normális.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök is a helyszínre látogatott, tudósítónk szerint egy órát volt a lezárt területen, majd sötét ablakú, fekete terepjáróban elvitték. Eközben gépfegyveres rendfenntartók vigyáztak a környékre.

Galéria
Kép: 24.hu/ László Pál

Persze a gyász is a feldolgozás szerves része, a Facebookon több elhunytra is megemlékeznek. Az alábbi posztban a 26 évesen meghalt Alon Bakalt és a 30 évesen elhunyt Simon Ravimit gyászolják, azt írva, hogy “tegnap elvesztettünk két angyalt”.

Yesterday we lost two angels. Alon Bakal (26) and Shimon Rawimi (30). May their memory be a blessing

Szerző: We Love Israel2016. január 2.

Egy lengyel szemtanút is sikerült megkérdezni, ő azt mondja, szerencsés, hogy őt nem ölte meg a támadó. Sokkolta a támadás, éppen jégkrémet vett, ennek ellenére nem fél, bár nagyon rossz, hogy ilyesmi megtörténhet. Azt mondja, hogy a barátnője Brüsszelben él, és nem tudja most, hogy hol éljen, ahol nincs terror (ezzel vélhetően a párizsi terrortámadás utáni belga terrorpánikra utalt – a szerk.).

Benjamin Netanjahu távozik a merénylet helyszínéről. Fotó: 24.hu/ László Pál
Benjamin Netanjahu távozik a merénylet helyszínéről. Fotó: 24.hu/ László Pál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik