Nagyvilág

Újévi köszöntőjében jelentette be visszavonulását az izlandi elnök

A népszerű politikus – aki évekkel ezelőtt a nemzetközi hitelezőkkel szembeni ellenállás fő alakja volt az akkor a gazdasági-pénzügyi összeomlás szélére jutott szigetországban – közölte, hogy a 2016 júniusi elnökválasztáson már nem jelölteti újra magát.

Grimmsont 2012-ben ötödik alkalommal választották meg Izland köztársasági elnökének, és már ekkor ő lett az ország történelmében a leghosszabb ideig hatalmon lévő elnök. A 72 esztendős államfő előre bejelentett visszavonulását azzal indokolta, hogy – mint fogalmazott – elérkezett az ideje a felelősség átadásának. Izland nemzetközi tekintélye most olyan nagy, amilyen hosszú évek óta nem volt – tette hozzá.

A baloldali, nagyrészt ceremoniális feladatokat ellátó államfő azzal vált népszerűvé, hogy 2008-ban megtagadta az ország külföldi hitelezőinek – Nagy-Britanniának és Hollandiának – mintegy 3 milliárd fontnyi kártérítéséről szóló törvények aláírását. Grímsson a kérdéses törvényeket népszavazásra bocsátotta, amelyen azok elbuktak. Londont és Hágát ekkora kár érte Izland pénzügyi szektorának 2008-as összeomlása miatt.

Grímsson a kormánnyal szemben ellenzi az ország európai uniós csatlakozását is.

Első ízben 1996-ban választották meg az ország államfőjévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik