Nagyvilág

Kétméteres kerozinágyúkkal üdvözölték 2016-ot Szamoán

A dátumválasztóra már megérkezett az újév, így a dél-csendes-óceáni szigeteken és Új-Zélandon már pukkantak a pezsgők és a faga'ofék.

Elsőként lépett át az új évbe Szamoa szigetállam, mely 2011-ben került át a dátumválasztó vonal másik oldalára, addig attól keletre éltek, így 23 órával voltak Új-Zéland mögött. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta: az egész ország 24 órával előbbre állította óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Szamoán a szilveszter ünneplése nyugati stílusú: nagy bálokkal és házibulikkal várták az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga’ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, azt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani.

Közép-európai idő szerint délben a Tonga-szigeteken, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon bontanak pezsgőt. Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben helyi idő szerint már négy órával éjfél előtt elkezdték a 328 méter magas Sky Tower lézershow-ját, a többi város koncertekkel, tűzijátékkal és strandpartikkal ünnepel.

Ausztráliában közép-európai idő szerint délután két órakor koccintanak.

A legtovább Hawaii, Amerikai Szamoa és a Midway-szigetek lakói várnak 2016-ra, náluk pénteken déli 11, illetve 12 órakor inthetnek búcsút az óévnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik