Nagyvilág

Franciaországban százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak

Franciaországban százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak országszerte a szilveszter éjszaka biztosítására – jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A politikus tudatta: a hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét terrorfenyegetésről, az intézkedést az Iszlám Állam által küldött fenyegető üzenetek indokolják, melyek terrorcselekmény elkövetését helyezték kilátásba szerte Európában.

A mozgósított erőkből 11 ezer főt a fővárosba és környékére vezényelnek. A Champs-Elysée sugárút és a Mars mező környékére, ahol tavaly 600 ezer ember ünnepelt, 1700 fegyverest küldenek a francia hatóságok.

Szilveszter éjszakáján a rendfenntartók mellett 40 ezer tűzoltó is készültségben lesz.

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy a tűzijáték elmaradása miatt az idén várhatóan kevesebben lesznek a tavalyinál, de így is ez az ünnepség lesz a legnagyobb nyilvános rendezvény, amióta a novemberi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdettek az országban.

Cazeneuve azt is elmondta, hogy a rendőrség és a csendőrség természetesen nem csak a terrortámadásoktól, hanem a hétköznapi rendzavarástól, garázdaságtól és más bűncselekményektől is megvédi majd a franciákat.

A francia elnök a kiszivárgott információk szerint újévi beszédében hangsúlyozza majd, hogy eltökélt, hogy mindent megtegyen a franciák védelmében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik