Nagyvilág

Őrizetbe vették a Hatvannégy Vármegye erdélyi vezetőjét

Szerda este dönthetnek Bukarestben az előzetes letartóztatásáról.

Őrizetbe került a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnöke, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetekre való felbujtással vádolnak.

A román terrorellenes ügyészség még kedden házkutatást tartott Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi lakásában, őt magát pedig Bukarestbe vitték több órás kihallgatásra. Ezután döntött az ügyészség Szőcs őrizetbe vételéről, és előzetes letartóztatását is kezdeményezték, amiről várhatóan szerda este dönt a bukaresti táblabíróság.

Az ügyészség kedd esti közleménye szerint Szőcs arra biztatta a HVIM kézdivásárhelyi tagjait, hogy készítsenek robbanószerkezetet, és azt hozzák működésbe a december 1-i román nemzeti ünnepen. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi vezetője „Megcsináljuk!” kijelentéssel reagált a felvetésre. Bekét december elején letartóztatták.

Az ügyészség szerint Szőcs azt vallja, hogy a mozgalom céljait nem lehet véráldozat nélkül elérni. A hatóságok október 10-én lehallgatták a HVIM tanácskozását, ahol állításuk szerint Szőcs feladatul szabta a robbanószerkezetek elhelyezését, majd három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát és csak december 20-án, az ünnepekre tért vissza az országba. Azt is közölték, hogy az erdélyi elnök Beke letartóztatása után felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük, mit mondjanak a hatóságoknak.

A HVIM erdélyi szervezete azt követeli, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra a tanácskozásról készült hangfelvételt. „Mi biztosak vagyunk az igazunkban és nyugodtan várjuk a felvételek nyilvánosságra hozatalát és a Román Hírszerző Szolgálat pofára esését” – írták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik