Nagyvilág

Lelőtt orosz vadászgép: Moszkva a gyilkost akarja

Követelik, hogy Ankara fogja el a szíriai-török határon lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának meggyilkolásával vádolt Alparslan Celiket.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai közleményében ez áll: “Követeljük a török hatóságoktól, hogy tegyenek haladéktalanul intézkedéseket Celik és társai elfogása és büntetőjogi felelősségre vonása érdekében”.

A dokumentum szerint Moszkva Celiket az orosz pilóta megölésével, illetve azzal is vádolja, hogy illegális fegyveres csoportok tagjaként harci cselekményekben vett részt egy idegen állam területén.

A Szu-24-es típusú vadászbombázót török vadászgépek lőtték le november 24-én a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint, a pilótának, Oleg Peskov alezredesnek sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben lelőtték. Navigátora túlélte a katapultálást, de egy orosz katona a mentési műveletek közben meghalt.

Alparslan Celik, az egyik szíriai türkmén brigád parancsnokhelyettese a repülőgép lelövését követően úgy nyilatkozott újságíróknak: “Mindkét pilótát holtan találtuk. Bajtársaink tüzet nyitottak, és a pilóták a levegőben haltak meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik