Nagyvilág

Börtönre ítéltek egy bloggert, mert bírálta a városa vezetését

Öt év börtönbüntetésre ítélt gyűlöletkeltés és uszítás vádjával egy orosz bloggert egy tomszki bíróság szerdán. A 35 éves Vagyim Tyumentcev a Youtube videómegosztón vezetett videóblogján közzétett felvételein élesen bírálta a város vezetését és a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Tyumencev videóblogján több alkalommal arról beszélt, hogy a tomszki vezetés végtelenül korrupt és hozzá nem értő. Egyik felvételén azt nehezményezte, hogy miközben a képviselők között egy sincs, akinek az éves jövedelme kevesebb lenne egymillió rubelnél (mintegy 4 millió forintnál), és Tomszk polgármesterének százmilliói vannak, “gyalázatos”, hogy gyűjtést szerveznek a krími embereknek, adakozásra kérik az orosz átlagembereket.

A tomszki bíróság közleménye szerint Tyumencev arra szólította fel az embereket videóiban, hogy döntsék meg Tomszk vezetésének hatalmát. A férfi több felvételében is arra bátorította az embereket, hogy menjenek ki vele tüntetni a vezetés döntései, például a buszjegyárak növekedése ellen.

Emellett élesen bírálta a kelet-ukrajnai szakadárokat, hangoztatva, hogy nem érti, miért kellene az “átlagoroszoknak” velük harcolni. A bíróság szerint emellett arra uszított, hogy lépjenek fel erőszakosan a kelet-ukrajnai menekültekkel szemben, akiknek tomszki jelenlétét nehezményezte.

Egy 2014-es nyári videója leírásában azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az új orosz nemzet megteremtésének céljából oroszajkú ukránokat ölet meg oroszajkú oroszok által. “Ez a fasizmus” – írta.

Az orosz Memorial emberi jogvédő szervezet közlése szerint az ítélet “felháborító”, és sürgette annak érvénytelenítését. Pavel Prjanyikov orosz blogger az ítélettel kapcsolatban azt mondta, szép csöndben visszatértünk a sztálini időkhöz, amikor “gondolatbűnökért” ítéltek el embereket.

Oroszországban 2014-ben fogadta el az elnök azt a törvényt, amelynek értelmében minden blogger, akinek a honlapját háromezernél többen keresik fel naponta, köteles regisztráltatni magát a médiafelügyeletnél (Roszkomnadzor) és fél évig minden adatot köteles megőrizni.

A bloggerek kötelesek a nevüket is közzétenni a honlapon, ellenőrizniük kell az általuk közölt információk hitelességét, és jelezniük kell a látogatóik számára érvényes korhatárt.

Tyumencevet a bíróság az öt év szabadságvesztés mellett három évre eltiltotta az internet használatától, ugyanakkor az nem világos, hogy ez börtönbüntetésének idejére, vagy az utánra vonatkozik. A blogger az utolsó szó jogán közölte, nem tartja magát bűnösnek. Várhatóan fellebbezni fog a bíróság döntése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik