Nagyvilág

Több mint 12 ezer menedékkérő érkezett Németországba a karácsonyi ünnepek alatt

Németországba több mint 12 ezer menedékkérő lépett be a karácsonyi ünnepek alatt a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség hétfői adatai szerint. A hatóság kimutatása alapján december 24-től 27-ig összesen 12 740 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, vagyis naponta átlagosan mintegy 3200-at. Ez jelentős csökkenés az ősz elejéhez képest, amikor nap mint nap nagyjából 10 ezer menedékkérő lépett be Németországba.

Ugyanakkor amennyiben a mostani szinten stabilizálódna a menekülthullám, jövőre még többen érkeznének, mint az idén – hívták fel a figyelmet az utóbbi hetekben többször az Angela Merkel kancellár vezette CDU testvérpártja, a CSU részéről. A bajor jobboldali párt politikusai rámutattak, hogy az év első felében még százas nagyságrendű volt a naponta érkezők száma, majd a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés után drámai mértékben felerősödött a menekülthullám, és csak ahhoz a soha nem látott szinthez képest enyhült a migrációs nyomás.

Szeptember elejétől decemberig legkevesebb 500 ezer menedékkérő lépett be Németországba. Azóta csillapodott a menekülthullám,  decemberben a hónap 20. napjáig 73 500 menedékkérő érkezett, míg az előző hónap azonos időszakában – november 1-től november 20-ig – csaknem 170 ezer új menedékkérőt vettek nyilvántartásba a szövetségi rendőrségnél.

Ugyanakkor az év egészét tekintve várhatóan 1,1-1,2 millió körül lesz az újonnan érkezők száma. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik