Nagyvilág

Nem csillapodik a menekülthullám

Nem apad a Görögországba tartó menekülthullám, vasárnap csaknem 3500 illegális bevándorló érkezett az égei-tengeri szigetekre – közölte hétfőn az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex).

A tájékoztatás szerint 3467 menedékkérő és migráns ért partot vasárnap görögországi szigeteken, ami csak kismértékű csökkenést jelent az utóbbi hónapokban jellemző napi 4-5 ezer érkezőhöz képest. Bár korábban – az időjárás rosszabbra fordulásával – érkeztek hírek a Görögországba irányuló menekülthullám jelentős visszaeséséről, a legújabb adatok nem túl biztatóak, amire felhívták hétfőn a figyelmet uniós források is.

Szerintük a tagállamok elégedetlensége nőni fog, ha Törökországnak az EU-val nemrég kötött – Ankarának anyagi ösztönzőket ígérő – megállapodás ellenére nem sikerül megfékeznie az unióba tartó menekültáradatot.

Hétfőn egy komphajó fedélzetén nagyjából 1550 migráns és menekült érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba. A görög parti őrség közlése szerint az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigetéről gyűjtötték össze őket. Hétvégén közel 6 ezer illegális bevándorlót szállítottak Pireuszba.

A Frontex hétfőn a görög határokon megkezdte Poseidon Rapid Intervention fedőnevű bevetését, amely az eddigi Poseidon Sea missziót váltja fel. A 24 vesztyi macedón hírportál szerint az új küldetés 376 résztvevőjének feladata a migránsok kihallgatása, ujjlenyomatának levétele, valamint személyi okmányaik ellenőrzése lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik