Nagyvilág

Fejbe lőttek egy szír újságírót Törökországban

A gyilkosságot senki nem vállalta magára, de az Iszlám Állam követői örülnek neki.

Fényes nappal, a nyílt utcán lőttek fejbe Törökországban egy szíriai újságírót, aki az Iszlám Állam brutális cselekedeteit tárta fel. A 37 éves Naji Jerf Gaziantepben sétált vasárnap, amikor megölték. A gyilkosságért eddig senki nem vállalta a felelősséget, de az Iszlám Állam támogatói a közösségi médiában örömüket fejezték ki az újságíró halála miatt.

December közepén Jerf riportot készített az Iszlám Állam aleppói ténykedéséről, amit az arab nyelvű sajtó mutatott be. Ebben beszámolt arról, hogyan öltek meg a dzsihádisták szíriai aktivistákat. A riportot műsorra tűzte az al-Arabiya televízió is, a Youtube-on pedig milliók nézték meg. Egy, a szíriai ellenzéket támogató független havilapot is kiadott.

A Bizottság az Újságírók Védelméért elítélte a gyilkosságot. A szervezet közel-keleti koordinátora megjegyezte: egyáltalán nincsenek biztonságban azok a szíriai újságírók, akik Törökországban kerestek menedéket. A hatóságokat tisztességes és átlátható eljárás lefolytatására szólították fel. (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik