Nagyvilág

Fegyvereseket és civileket menekítenek ki három településről ENSZ-megállapodás keretében

A libanoni vöröskereszt buszokat és mentőautókat küldött hétfőn a szíriai Zabadániba, hogy az ENSZ-közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében elszállítsák a szíriai kormánycsapatok ostroma alatt álló városból az ellenzéki fegyvereseket, köztük sebesülteket, közölték a városban tartózkodó ellenzéki források.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű emigráns ellenzéki szervezet szerint a még szeptemberben kötött megállapodás keretében 129 harcost és civilt visznek el a libanoni határon fekvő, túlnyomórészt szunniták lakta Zabadániból Bejrútba, ahonnan repülővel utaznak tovább Törökországba a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) felügyelete mellett.

Zabadáni súlyos károkat szenvedett, amikor júliusban a szíriai kormányerők a velük szövetséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezettel együtt támadást indítottak elfoglalására.

A város evakuálásával egyidejűleg, ugyancsak az OSDH közlése szerint, 338 civilt menekítenek ki a nagyrészt a felkelők kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartománynak a kormányhadsereg ellenőrzése alatt maradt két utolsó, síita falujából, Fuából és Kefrajából. Őket a török határra szállítják, ahonnan repülőgéppel utaznak tovább Bejrútba.

Az utóbbi időben nemzetközi közvetítés mellett több hasonló akció is történt Szíriában. Nemrég a felkelők az ENSZ égisze alatt létrejött megállapodás értelmében a közép-szíriai Homsz városából vonultak ki.

A Törökországba induló – javarészt szunnita – fegyveresek később visszatérhetnek az ellenzéki erők kezén lévő területekre, vagy maradhatnak gyógykezelésük idejére – hangzott el a tárgyalásokhoz közeli ellenzéki forrásból, amely hozzáfűzte: a síita fegyveresek pedig a szunnita lázadó csoportok ellenőrzése alatt álló területekről vonulhatnak el Libanonba, ahol a Hezbollah viseli további gondjukat.

Ali Haidar, a megbékélési ügyek szíriai minisztere hétfőn úgy nyilatkozott a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető al-Manar televíziós csatornának, hogy várhatóan a síita harcosok is visszatérnek majd Szíria más területeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik