Nagyvilág

Több mint tíz év után hirtelen felbukkant egy indiai miniszterelnök Pakisztánban

Váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken, hogy találkozzon ottani kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg - számolt be az MTI.

A látogatásra Modi alig néhány órával korábban jelentkezett be. Személyében több mint egy évtized után először járt indiai kormányfő a rivális országban, s a hirtelen ötletből megvalósított találkozó megfigyelőkben azt a reményt keltette, hogy a két ázsiai atomhatalom viszonyában 65 évi ellenségeskedés és három háború után végre érdemi javulás állhat be.

A pakisztáni állami televízió élő adásban közvetítette, amint Sarif megöleli Modit, miután annak repülőgépe leszállt a keleti Lahor város repülőterén, ahonnan a két politikust egy helikopter vitte Sarif közeli családi birtokára.

Az indiai kormányfő oroszországi látogatásáról hazatérőben Kabulban tett péntek délelőtt villámlátogatást, ahol az afgán parlament indiai segítséggel megépített új épületegyüttesét avatta fel, és innen telefonált rá Sarifra, hogy üdvözölje őt születésnapja alkalmából. Egyúttal megkérdezte, nem állhatna-e meg hazafelé úton Pakisztánban, Sarif pedig – külügyi államtitkára, Aizaz Sodri szerint – azt válaszolta: “Jöjjön, kérem, és legyen a vendégünk. Jöjjön és teázzon velem.” Sarif a 66. születésnapját ünnepelte, háza pedig ünnepi fényekkel volt feldíszítve, unokája szombati esküvője alkalmából.

Modi és Sarif másfél órán át tárgyaltak egymással a pakisztáni kormány több tagjának társaságában, és közösen töltöttek el egy kora esti étkezést, mielőtt az indiai vezető hazautazott volna.

“Egyebek közt arról döntöttek, hogy szorosabbra fűzik a két ország közötti kapcsolatokat, és sűrűbbé teszik a személyes kontaktusokat, hogy megteremtsék azt a légkört, amelyben a békefolyamat továbblendíthető lesz” – közölte újságírókkal Sodri.

Az indiai és a pakisztáni kormányfő a novemberi párizsi klímacsúcs alkalmával egy rövid beszélgetéssel újította fel a két ország magas rangú találkozóinak sorát, hogy enyhítsenek a két rivális ázsiai atomhatalom között évtizedekre visszanyúló bizalmatlanságon és folytassák a 2008-as mumbai terrortámadás és más fegyveres támadások miatt megszakadt kétoldalú megbékélési tárgyalásokat.

India és Pakisztán egyaránt 1947-ben, a gyarmati Brit-India felbomlásakor született, és ellentéteik mögött területi viták mellett nem utolsó sorban a hindu és az iszlám nacionalizmus húzódik meg.

Narendra Modi egy közeli munkatársa a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy az indiai miniszterelnök és nemzetbiztonsági tanácsadója, Adzsit Doval spontán döntést hozott a pakisztáni látogatás beiktatásáról. Ez azonban nem jelenti az indiai álláspont hirtelen elmozdulását. Ugyanakkor “világos jelzés” akar lenni arra vonatkozóan, hogy Modi tevékeny szerepet kíván vállalni a kétoldalú viszony javításában – mondta a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik