Nagyvilág

Buszokkal evakuálnak lázadó fegyvereseket Damaszkuszból

Kétezer iszlamista fegyveres lázadó hagyja el a szíriai főváros, Damaszkusz egyik déli negyedét egy ENSZ közvetítéssel kötött egyezség értelmében – jelentette pénteken a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető al-Manar televíziós csatorna az MTI szerint.

A megállapodás szerint a lázadóknak szabad elvonulást biztosít a szíriai vezetés, cserébe átadják nehézfegyverzetüket a szíriai hadseregnek és feladják a Damaszkusz központjától mindössze négy kilométerre fekvő, stratégiailag fontos területet, amely eddig a kezükön volt.

A beszámolók szerint az elszállítandó fegyveresek között az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front tagjai is vannak. Az érintett városrészbe pénteken 18 autóbusz érkezett, hogy megkezdjék a kétezer harcos és másfélezer családtagjuk evakuálását, s az IÁ és más felkelőcsoportok kezén lévő területekre szállítsák őket. Az nem derült ki a jelentésekből, hogy a buszokat a szíriai hadsereg vagy az ENSZ bocsátotta-e rendelkezésre.

Damaszkusz déli része évek óta felkelők kezén van, a kormányerők az utánpótlási útvonalak fokozatos elzárásával, valamint az élelmiszerek és humanitárius segélyek áramlásának elvágásával késztették megadásra a fegyvereseket.

Az utóbbi időben nemzetközi közvetítés mellett több hasonló megállapodás is született Szíriában. A közép-szíriai Homsz városából az ENSZ égisze alatt született egyezség értelmében nemrég kivonultak a felkelők, míg Irán és Törökország közvetítésével korábban a libanoni határon fekvő Zabadániban, illetve Idlíb tartomány két falujában sikerült leállítani a harcokat.

Korábban, orosz közvetítéssel a Damaszkusztól keletre fekvő Gúta térségében kötendő tűzszünetről is folytak tárgyalások, de ezek kudarcba fulladtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik