Nagyvilág

Oroszország szerint ők ugyanazt akarják, mint a tálibok

Oroszország érdekei “céljaikat illetően egybeesnek” az afganisztáni tálib lázadókéval az Iszlám Állam elleni harc tekintetében, közölte az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja.

Zamir Kabulov az Interfax orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint elmondta, hogy Moszkva ebből kifolyólag kommunikációs csatornákat is létrehozott a tálibokkal.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy országa kész fegyvereket szállítani a tálibok erősödő felkelésével küzdő Afganisztánnak, a megfelelő “óvatosság mellett, kereskedelmi alapokon”.

A különmegbízott két hete még úgy nyilatkozott, hogy Afganisztán fegyverszállításokat kért Moszkvától a biztonság megteremtése végett, amely kérést Oroszország “meg fogja fontolni”.

Kabulov a szerdai nyilatkozatában azt kizártnak nevezte, hogy Moszkva ismét hadműveleteket hajtson végre a közép-ázsiai országban, ahol 1979 és 1989 között a Szovjetunió háborút folytatott a mudzsahedek ellen. Egyúttal azonban bírálta a NATO jelenleg folyó afganisztáni misszióját, és hatástalannak nevezte a nyugati katonai fellépést.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik