Nagyvilág

Visszafoglalhatják az Iszlám Államtól az egyik legfontosabb várost

A dzsihádisták már csak egyetlen kerületet tartanak a kezükben az iraki Ramádiban.

Napokon belül visszafoglalhatják az Iszlám Államtól Ramádi városát – közölte az iraki vezérkari főnök kedden. A dzsihádisták már csak egyetlen kerületet tartanak a kezükben, ide csoportosítják át a csapatokat. Oszman al-Ganemi szerint a következő napokban be fogják jelenteni a jó hírt, a város teljes felszabadítását.

Ha sikerül a terv, Ramádi lesz a második jelentős iraki város Tikrít után, ami ismét a kormány kezére kerül. Irak területének egyébként a harmadára terjesztette ki befolyását az Iszlám Állam, de a siker erősítheti a csapatok harci szellemét.

Az iraki kormány viszont óvatos: csak saját hadseregére akar támaszkodni, és kihagyja a hadműveletekből a síita milíciákat, hogy elejét vegye az olyan visszaéléseknek és megtorlásoknak, amilyenek Tikrít visszafoglalásakor történtek. Ramádit egyébként szunniták lakják.

Az Iszlám Állam még májusban foglalta el Ramádit, ez volt a dzsihádisták egyik legnagyobb fegyverténye idén. Az iraki hadsereg hónapok óta próbálja őket kiszorítani, a nemzetközi katonai koalíció légi támogatásával, de a közvetlen ostromot csak hétfőn indították el. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik