srebrenica(960x640).jpg (Array)
Külföld

Srebrenicai mészárost foghattak Boszniában

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 14:19

Milan Bogdanovic részt vehetett a vád szerint a bosnyák többségű város férfilakosainak meggyilkolásában. Közben megint új tömegsírt tártak fel.
Korábban a témában:

Feltételezett háborús bűnös ellen emeltek vádat szerdán Bosznia-Hercegovinában, a férfi a vádirat szerint húsz évvel ezelőtt háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Srebrenicában.

A 65 éves Milan Bogdanovic a feltételezések szerint 1995 júliusában Srebrenicában részt vett helyi civilek elűzésében és meggyilkolásában. A férfi a vád szerint részt vett a fogva tartottak kínzásában, verésében és kényszermunkára fogásában.

A 20 évvel ezelőtt történt srebrenicai mészárlás a mai napig szenvedélyeket kelt a Balkánon, és a kutatók még mindig dolgoznak az akkor kivégzettek sírjainak felkutatásában.

Új tömegsír a Drina partján

December elején fedeztek fel egy, két évtizedig rejtve maradt tömegsírt a Drina folyó partján fekvő, kelet-boszniai Kozlukban. Az ügyészség szerint a helyszínen legalább 1040 férfit és fiút gyilkoltak meg, majd a folyóparton egy jelöletlen tömegsírban temették el őket.

A kutatók eddig 55 ember maradványait találták meg: 15 ember teljes csontvázát, valamint 40 részleges maradványt. Az exhumálás után minden testen DNS-vizsgálatot végeznek, hogy azonosítani lehessen az áldozatokat. 1999-ben a hágai Nemzetközi Törvényszék a környéken már végzett kutatásokat, akkor 340 áldozat maradványait találták meg.

Népirtás

Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette. Ezt tartják a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségükben szerbeket – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.