Nagyvilág

Kitoloncolják a balkáni menedékkérőket Németországból

A bambergi tábort felügyelő kormányhivatalnok szerint segítenek helyretenni az irreális elvárásokat.

Bekeményít Németország a balkáni menedékkérőkkel szemben: a szíriai polgárháború elől menekülőket tárt kapukkal várják ugyan, de bezárják az ajtót azok előtt, akik Albániából, Koszovóból és a térség többi országából érkeznek. Ezreket utasítanak ki, akik már hónapok óta ott éltek – írja a Financial Times.

A brit lap szerint ez a „Willkommenskultur” ellenoldala, amit Angela Merkel szeptemberben hirdetett meg, amikor menedékkérők ezrei ragadtak Magyarországon. A döntés megosztotta Európát és erős kritikát váltott ki a kancellár hazai ellenfelei részéről is, akik attól tartottak, hogy a döntés a kontroll nélküli bevándorlást bátorítja.

A „Balkán-stratégia” az egyik válasz a kritikákra. Az alapelv az, hogy a megélhetés miatt bevándorlókat hazaküldik, de a gyakorlatban ez nem nagyon könnyít a helyzeten: idén valamivel több, mint 18 ezer embert küldtek haza, miközben a regisztrált menedékkérők száma egymillió körül mozog.

Shaban Khema, egy koszovói informatikus a lap újságírójának azt mondta: nincs jövője Koszovóban, ha hazaküldik, az olyan neki, mint a halálos ítélet. Tíz hónapja van Németországban, de most már biztos, hogy nincs maradása – feleségét és kislányát már elvitték a bambergi laktanyába, ahol a kiutasításra várókat helyezték el. A körülmények itt már annyira spártaiak, hogy vannak, akik maguktól mennek el, de ha fellebbeznek a kiutasítás ellen, itt várhatják meg az elbírálást. A táborba kerülők közül eddig még mindenkit kiutasítottak.

Stefan Krug, a létesítményért felelős kormányhivatalnok azt mondta: az emberek úgy érkeznek Németországba, hogy azt gondolják, egyből kapnak pénzt, lakhatást, munkát. A bambergi tábor szerinte segít egy kicsit helyretenni az irreális elvárásokat. Persze kapnak orvosi ellátást, használt ruhát, van iskolai oktatás és fűtenek is rájuk, de zsúfoltság van, az étkezés pedig egyhangú.

A tábor befogadóképessége jelenleg 850 fő, de rövidesen 1500-ra, sőt tavasszal 4500-ra növelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik